marți, 11 septembrie 2012

Cum sa ne simplificam garderoba

Pentru ca lumea de azi ne invata ca avem nevoie de toate, dar absolut toate hainele care se gasesc prin magazine, care se pot vedea in reviste, care sunt la reducere sau nu, care se vad la televizor pentru a fi ”la moda” sau apreciati/apreciate cu adevarat, imi place sa vad ca exista multa lume care se preocupa nu de umplerea pana dincolo de refuz, ci mai degraba de golirea dulapului de haine:) prin simplificare, reorganizare, selectie logica a lucrurilor care sunt CU ADEVARAT necesare.

Astfel, introduc mai jos un articol tradus de pe blogul unei minimaliste:) : MissMinimalist preocupate, evident, de a gasi solutii pentru a trai cat mai simplu - cu cat mai putine lucruri de care sa te impiedici sau care sa iti stranga praf degeaba:)

Iata ce ne spune Miss Minimalist si ce idei ne da:
(In paranteza spus, personal nu stiu daca sunt de acord ca doar 10 lucruri sunt absolut de ajuns, de exemplu gandindu-ne la temperaturile extreme pe care le traim in ultima vreme, dar sfaturile sunt cu siguranta utile si ne pot ajuta sa eliberam muuuult spatiu in garderoba noastra:)

Mi-am selectat garderoba nucleu, sau de baza: 10 lucruri pe care pot sa le port in timpul majoritatii activitatilor mele zilnice, in orice sezon. 
Nu am inclus sosetele sau lucrurile nementionabile:) sau imbracamintea pentru sport (cu alte cuvinte, nu merg la munte in rochia mea neagra.

Mai mult, aceste lucruri sunt asortate special stilului meu de viata urban - business-casual, si sunt potrivite pentru munca de la oficiu la fel ca si pentru cina sau activitatile de weekend. Daca as fi o lucratoare la constructii sau o cantareata de cabaret, alegerile mele ar fi cu totul diferite.

Iata deci garderoba mea de 10 piese:Miss Minimalist's 10 Item Wardrobe

Ce se poate invata din aceasta garderoba minimalista? Iata o scurta expunere a unora dintre tehnicile pe care le-am elaborat in cartea mea:

1. Alegeti o culoare de baza. Alegeti o culoare neutra, ca de exemplu negru, brun, albastru marin sau kaki pentru hainele de "fundatie" (ca, de exemplu, fustele sau costumele). Dupa cum vedeti, culoarea mea este negru - se potriveste cu tonul pielii, se comporta bine in calatorii, si ascunde petele intr-un mod ideal (este un lucru important daca sunteti o persoana activa)
2. Alegeti culori de accent. Alegeti un numar de nuante care vi se potrivesc, si care sunt complementare culorii de baza. Eu am ales bordo, violet-pruna si albastru-gri (albastru-piatra), dar aveti mii de nuante de pastel, pamantii, culori primare si nuante transparente de cristal la dispozitie.
3. Limitati-va accesoriile la o singura culoare. Poseta si pantofii mei sunt negri; se potrivesc impreuna si cu tot ce am in dulapul meu. Ador sa nu am nevoie de incaltaminte si genti in culori multiple!
4. Imbracati-va in straturi. Sunt obisnuita cu o clima de 4 anotimpuri, si, in consecinta, am inclus totul de la o bluza fara maneci la o bluza groasa de iarna. Un cardigan este perfect pentru temperaturile intermediare. Am descoperit ca imbracatul "in straturi" ofera mult mai multa versatilitate decat puloverele groase sau hainele specifice de sezon.
5. Amestecati si combinati. Nu e nevoie sa mai spun, tot ce face parte din garderoba Dvs. nucleu trebuie sa se potriveasca cu tot ce aveti in rest. Ati putea sa va imbracati cu ochii inchisi si totusi sa aratati fantastic!
6. Imbracati-va elegant si totusi modest. Veti observa ca printre cele 10 lucruri nu veti gasi paiete sau pantaloni de sport. Pot sa port oricare din aceste bluze, de exemplu, la aprozar sau la o petrecere. Acelasi lucru este valabil pentru punga, pantofii mei, si cam pentru toate celelalte lucruri.
7. Alegeti stiluri clasice. Evitati orice este prea la moda sau prea demodat, sau care atrage mai multa atentie catre vestimentatia Dvs. decat catre Dvs. Eu ma opresc la combinatii simple, in afara modei: pantalonii mei sunt drepti, fusta este de tip linie-A (porneste de la talia naturala), iar rochia este absolut clasica.
8. Asigurati-va ca va vine. Cand aveti o garderoba minimalista, nici un lucru nu poate sa atarne in dulap pur si simplu, asteptandu-va sa tineti o dieta pentru el. Totul trebuie sa va vina in acest moment. Un mic truc: alegeti materiale "iertatoare" - care se intind un pic (stretch) pentru a se acomoda usoarelor fluctuatii de greutate.
9. Asigurati-va ca va pune in valoare. Fiti sincer(a) aici - stiti in inima Dvs. daca aratati sau nu bine in blugi stramti, bluze mai scurte sau intr-un muumuu (rochie larga cu bretele). Opriti-va la lucrurile care va pun in valoare silueta, si va veti simti mereu sigur(a) pe sine in hainele Dvs.
10. Testul ma-simt-bine. Cand va ganditi la un anume set de haine, intrebati-va daca v-ar placea ca cineva sa va fotografieze in ele, sau sa fiti vazut de un fost prieten/o fosta prietena, etc.

Sper sa va fie de folos!:)
O zi binecuvantata,
Oltea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu